Jak pečovat o kožené boty

Věříme, že není lepšího materiálu pro obuv, než je pravá kůže. Důvodů, proč tolik milujeme kožené boty, je nespočet! Například kožené boty neobsahují chemické ani toxické látky, které mohou být přítomny v botách ze syntetických materiálů. Dalším faktem je, že kůže je měkký a pružný materiál, který se snadno přizpůsobí tvaru vašich nohou. Nohy se tak v kožených botách tolik nepotí a nezapáchají, protože boty tzv. „dýchají“. A nemůžeme zde nezmínit jejich životnost, protože kožené boty vám vydrží opravdu dlouhou dobu! Dlouhá životnost je však podmíněná pravidelnou péči. V následujících řádcích se dozvíte, jak se o kožené boty náležitě starat.

 

Jak jsme již zmínili, bez pravidelné a správné péče to nepůjde. Připomeňme si pár základních pravidel:

♦ Vždy vybírejte správnou velikost obuvi a při koupi si vyzkoušejte obě boty.

♦ Před zutím nebo nazutím obuvi si vždy dobře rozvažte tkaničky a při nazutí obuvi používejte nazouvací lžíci.

 ♦ Obuv byste neměli omývat, protože kůže omýváním ztrácí pružnost, praská a poškozují se lepené spoje a šité stehy.

♦ Nezapomeňte chránit obuv před deštěm a sněhem. Promočená kůže se rychle opotřebovává. Před prvním nošením vždy použijte vhodný impregnační prostředek.

 ♦ Jestliže se obuv promočí, je nutné boty sušit při pokojové teplotě. Odstraňte tkaničky, vyplňte vnitřek bot papírem nebo použijte napínák. Promočená obuv se nikdy nesmí sušit na elektrických nebo plynových radiátorech, ani poblíž zdroje přímého tepla.

 ♦ Pokud si chcete udržet dlouho kvalitu obuvi, musíte dodržovat pravidla pro její ošetřování a užívání. Doporučujeme používat na boty cedrové napínáky, které odvedou vlhkost, příjemně provoní a prodlouží životnost vašich bot. I boty potřebují odpočívat, po každém dni nošení by tedy měly boty další den až dva dny odpočívat s nazutým napínákem.

♦ Vosk na boty nanášíme čistým, suchým, bavlněným hadříkem ve velmi malém množství, aby se na povrchu kůže vytvořil jen tenký matný film. Po nanesení vosku boty nechme alespoň 15 min vysychat, aby se vosk vstřebal do kůže. Následně boty jemně vyleštíme.

 ♦ V botách jsme většinou celý den, a proto je nezapomínejte čistit i zevnitř. Pořiďte si antibakteriální sprej, který dezinfikuje a předejdete tak šíření bakterií.

 

Typy materiálů a způsoby jak pečovat a kožené boty

Hladká kůže – materiál již před prvním použitím chraňte impregnací. Zajistíte tak lepší ochranu usně. Nečistot se zbavíte pomocí kartáčku či vlhkého měkkého hadříku. Obuv poté vysušte. Pro oživení barev nakrémujte obuv krémem na hladkou kůži v příslušném odstínu. Buďte opatrní při použití univerzálního krému. Po použití krému obuv vysušte a dokonale vyleštěte vhodným kartáčkem. Pro zajištění voděodolnosti můžete použít ještě impregnaci. 

Lakovaná kůže – boty zásadně čistěte suchým čistým hadříkem. Nepoužívejte kartáček, mohli byste poškrábat lesklý povrch. V konečné fázi naneste přípravek na lakovanou obuv. 

Broušená kůže po líci (nubuk) a broušená kůže po rubu (velur) – pravidelně čistěte pryžovým nebo silikonovým kartáčem, který povrch více zdrsní. Na suché, čisté boty naneste impregnaci na vlasovou useň, botě zajistíte voděodolnost. Nikdy na broušenou kůži nepoužívejte krémy a pasty, protože byste kůži nenávratně poškodili.

 

 ♦♦♦

Doufáme, že byl pro vás tento článek užitečný a namotivoval vás k lepší a pravidelné péči o vaše kožené boty.

Tabulka velikostí
Šablonu vytvořil Tomáš Hlad & techka s.r.o.